
Annonce
Dokumentarer er en af de bedste måder at udvide din viden på, og det er ofte meget mere spændende end af sidde og læse i en bog eller et blad. Du lærer og husker i mange tilfælde bedre på denne måde, og det er altid lækkert lige at have noget paratviden til at imponere gutterne eller damerne med. Men det kan være svært at finde den rette dokumentar. Vi har her i artiklen samlet en stak spændende dokumentarer, som vi synes du skal tjekke ud!
Dirty Money
Denne dokumentar i tolv episoder, fordelt ud på to sæsoner, giver dig et indblik i, hvordan korrupte firmaer håndterer penge gennem blandt andet svindel og visse former for kreativ bogføring. Der fokuseres blandt andet på, hvordan Volkswagen i længere tid snød med tallene for forurening, og hvordan plastikfirmaer kan slippe af sted med at hælde giftige kemikalier ud i naturen.
Du kan også få et indblik i, hvordan narkokarteller og militære grupper hvidvasker penge, hvordan guldhandlen i USA bygger på snyd, hvidvask og udnyttelse af miljøet, og hvordan medicinvirksomheder udnytter markedet til deres fordel.
Alt i alt en dokumentar, som giver dig et godt indblik i, hvordan nogle brancher bygger på korruption, og hvordan de store aktører kan slippe af sted med disse handlinger.
Coded Bias
Denne dokumentar er ekstremt relevant i disse dage, da den netop handler om kunstig intelligens, og hvordan man kan udnytte og designe disse systemer til at skabe forskel i behandlingen af mennesker på tværs af race og køn.
Dette lyder ekstremt, men det kommer på baggrund af, at en forsker ved MIT opdagede, at hendes ansigt ikke altid virkede med ansigtsgenkendelse. Dette ledte hende i gang med en større undersøgelse, hvor hun fandt beviser på forskelsbehandling i AI, som udføres på baggrund af den enkelte persons race og køn, hvilket blandt andet påvirkede automatiske systemer indenfor sundhed, uddannelse, jobmuligheder og hele det amerikanske retssystem.
Dokumentaren giver et særdeles spændende indblik i, hvordan AI allerede nu bruges til at manipulere ting i dagligdagen, helt uden at vi ved det.
The Social Dilemma
The Social Dilemma er en dramatiseret dokumentar, som omhandler brugen af sociale medier. På baggrund af spørgsmål som ”Hvordan påvirker sociale medier unge” og ”Hvad er sociale medier” kan vi netop få et indblik i, hvordan virksomhederne bag disse netop bruger platformene til at manipulere særligt unge menneskers livssyn, følelser og deres overordnede opførsel. Dokumentaren fokuserer blandt andet på de effekter, dette har på unges mentale helbred.
Der undersøges også, hvordan disse platforme er med til at sprede fake news, og hvordan vi kan blive manipuleret til at få specifikke overbevisninger, f.eks. i forhold til politik eller lignende.
Det er en interessant dokumentar, som stiller nogle vigtige spørgsmål i forhold til den moderne livsstil, hvor en stor del af vores dagligdag findes på de sociale medier.
The Magic Pill
Denne dokumentar er et lidt kontroversielt valg, da mange doktorer faktisk ønsker at den skal fjernes fra Netflix. Dokumentaren omhandler en særlig diæt, som fokuserer primært på indtagelse af fedt. Der er tale om det såkaldte KETO, som mange benytter sig af i forbindelse med bl.a. vægttab. Dokumentaren fokuserer dog i særdeleshed på, hvordan man ved disse spisevaner potentielt kan undgå et bredt udvalg af sygdomme, såsom autisme, astma og kræft.
Meget af modstanden mod dokumentaren kommer fra, at det medicinske grundlag kan betvivles, og at andre undersøgelser viser, at diæten faktisk kan blive farlig, hvis man tager den så langt, som dokumentaren anbefaler. Vi kan ikke sige, om det ene eller andet er korrekt, men det er helt klart værd at se dokumentaren, da den giver et andet synspunkt end det, man normalt oplever.
The Mind, Explained
The Mind, Explained er en dokumentar om, hvordan hjernen egentlig fungerer. Der fokuseres på mange forskellige aspekter, blandt andet vores hukommelse og konceptet om at have ro i sindet, men også andre mere abstrakte koncepter, som vores drømme og hvad der sker med hjernen, når man tager psykedeliske stoffer.
I 2021 kom der en sæson 2, hvor der blandt andet fokuseres på, hvordan hjernen fungerer i teenageårene, men også hvordan vores personligheder dannes, og hvordan vi kan påvirkes til at tro de vildeste ting gennem hjernevask.
Hele dokumentaren er ekstremt interessant, og den er værd at se, fordi den giver dig et indblik i, hvordan alt du foretager dig behandles samme sted, og hvor nemt det faktisk kan være at blive påvirket af forskellige faktorer. Den kan bruges som baggrund til blandt andet at udvikle en såkaldt limitless living livsstil, hvor du ikke lader dig begrænse.
Get Smart with Money
Get Smart with Money handler om, hvordan man kan få mest ud af sine penge. Det omhandler ikke at tjene sorte penge eller andre former pengesnyd. Hvis du sidder og tænker ”Hvad er hvidvask?”, så bør du måske i stedet tjekke Dirty Money længere oppe i artiklen.
Det handler i bund og grund om nogle finansielle rådgivere, som giver dig nogle tips til, hvordan du bedst kan få styr på din overordnede økonomi. Den tager udgangspunkt i nogle husstande, som netop har problemer med dette – og der fokuseres derfor på rådgivning, som faktisk virker i dagligdagen, og som kan bruges af næsten alle. Der er ikke tale om Luksusfælden eller en eller anden form for ”Tjen penge hjemmefra” scam.
Det er en fantastisk dokumentar, hvis du ønsker at få styr på økonomien – eller hvis du ønsker at optimere den lidt mere, hvis den allerede spiller.
Trust No One
Kan man stole på en løgner? Nej.
Denne dokumentar fokuserer på dette koncept, hvor en række investorer mistede en kvart milliard dollars, da lederen af deres kryptobørs døde meget pludseligt. Kryptovaluta er nemlig et svært område at navigere for mange, og det har derfor været muligt for nogle mennesker at drage stor fordel af folks uvidenhed, som de har kunne bruge til at svindle sig til store mængder penge. Denne dokumentar fokuserer på dette, og hvordan dette specifikke tilfælde er omgivet af mistænkelige tilfældigheder, som antyder, at der måske har været snyd og svindel involveret.
Dokumentaren er relevant, fordi der stadig er mange mennesker, som bruger kryptovaluta til at snyde mindrevidende, hvilket både sker i større investorbrancher, men også på de sociale medier.
Return to Space
Hvor mange penge har Elon Musk? Nok til at sende menneskeheden ud i rummet. Dokumentaren handler om Elon Musks drøm om at tage menneskeheden videre ud i rummet, så vi kan begynde at kolonisere de andre planeter i vores solsystem. Der er stort fokus på Musks virksomhed SpaceX, som netop arbejder på at gøre denne drøm til virkelighed.
Hele konceptet er netop interessant, fordi vi ikke har en uendelig mængde resurser på vores planet, og i takt med at der sker miljøændringer, vil det være fordelagtigt for menneskeheden, hvis vi kan begynde at arbejde på alternativer.
Dokumentaren er værd at se, hvis du ønsker at vide mere om SpaceX, og hvordan de prøver at realisere denne drøm. Du får også et indblik i, hvor langt vi er i forhold til dette, og hvilke komplikationer der eksisterer.
Flere dokumentarer?
Disse 8 udvalgte dokumentarer fra Netflix har lidt af hvert at byde på, og vi anbefaler, at du tjekker dem alle sammen ud.
Annonce