De nordiske guder som rollemodeller for moderne mænd

De nordiske guder som rollemodeller for moderne mænd

Dette indhold er sponsoreret

Du kender sikkert de fleste af de mandlige nordiske guder Odin, Thor, Frej, Heimdal, Loke med flere. En række karakterer, som mange nok ikke direkte ville karakterisere som “rollemodeller”.

Baseret på de historier, vi har hørt som børn og moderne vikingeinspireret film og serier, vil mange nok i høj grad tænke på de mandlige nordiske guder som særdeles voldsparate og meget “mandemandet” i deres udtryk. Der er dog mange ting, som den moderne mand kan lære fra historierne om de nordiske guder.

Deres forskelligartede udtryk, personligheder og verdenssyn skaber en kompleks masse, som tilsammen skaber et helstøbt og nuanceret menneske, der er værd at se efter, hvis man søger en god rettesnor i livet eller en rollemodel som moderne mand.

Hvis du mangler et overblik over de mandlige nordiske guder, kan du finde mere information omkring de nordiske guder og odins bror her.

Hvorfor er de nordiske guder stadig relevante i dag?

De nordiske guder er stadig relevante i dag. Det skyldes, at historierne fra den nordiske mytologi generelt baseres på universelle temaer. Temaer, der stadig er aktuelle i vores moderne verden som krig og fred, magt og moral, kærlighed og venskab eller mod og tapperhed.

Lad mig give dig et eksempel:

Loke, ham den listige og udspekuleret gud, fik ofte rollen som urostifter i den nordiske mytologi. I udgangspunktet forsøgte han altid at opnå magt og indflydelse, men hans veje var ligesom menneskers uransagelige, og derfor var alle hans handlinger heller ikke rationelle eller logiske.

Han var jaloux eller måske direkte vred over den popularitet og kærlig, som guden, Balder, Odins søn, modtog i Asgård. Derfor ville han gøre guderne ondt ved at dræbe Balder. Loke brugte derfor sin list til at få Balder slået ihjel og stod efterfølgende bag, at Balder ikke kunne vende tilbage fra dødsriget til yderligere smerte for de øvrige guder i Asgård.

Guderne valgte derfor på bestialsk vis at straffe Loke. Selve straffen er meget omdiskuteret, men alle udlægninger viser med al tydelighed, at straffen var hård, smertefuld og uforgængelig.

Historien om Loke viser tydeligt, at man skal passe på med at lade sig styre af vrede og jalousi. Det fører til onde handlinger, som altid vil blive straffet.

Foruden denne og andre historier har de nordiske guder indflydelse på vores fælles kulturarv og det verdenssyn, som vi deler i Norden. Myterne er blev fortalt og genfortalt verden over og har i stil med øvrige religiøse tekster både fascineret og inspireret mennesker. For eksempel har historien om Lokes ugerninger stået til skræk og advarsel om, hvad der kan vente én, hvis man ikke følger det universelle morale kompas.

Maskulinitet og mandens rolle blandt de nordiske guder

De nordiske guder repræsenterer forskellige former for maskulinitet, der i historierne overdrives sandsynligvis for at fremme forståelse. For eksempel har de forskellige roller og ansvarsområder i mytologien, der hænger uløseligt sammen med deres karaktertræk, og hver af dem er nødvendige for at holde verden i gang.

Netop af den grund kan vi lære, at der er mange måder at være mand på, hvilket kommer til udtryk gennem gudernes forskelligartet personligheder. Selvom deres væremåder er forskellige, har de alle en opgave, og de er alle uundværlige i den store sammenhæng.

Dertil kan vi lære, at vi må påtage os forskellige roller og ansvar i gennem livet. Selv de nordiske guder har opgaver og pligter, som de må leve op til, hvad end de vil eller ej. Vi kan lære, at livet ikke altid er sjovt eller fair, og at vi derfor må værne os med robusthed. Desuden kan vi overkomme livets udfordringer ved at gå vores egen vej og bidrage på den måde, der nu engang er mulig for os.

Endelig kan vi også lære, at maskulinitet og mænds roller kan og bør forandres og udvikles over tid. Igennem mytologien og historierne gennemgår de nordiske guder ofte transformationer og udvikler sig både til det bedre og det værre. Det viser, at det er okay som mand at forandre sig og skifte retning i sit liv.

Hvorfor er de nordiske guder gode rollemodeller for moderne mænd?

Moderne mænd kan som sagt lære meget af historierne om de nordiske guder, og den lærdom kan vi overføre til vores eget liv.

Vi kan lære om mod, tapperhed og handlekraft, og lære at vi skal turde tage risici og stå ved vores overbevisninger, selv når det er svært. Vi skal kunne tage initiativ og handle på vores planer, selv når frygten for fejltagelse eller tab lurer.

De nordiske guders komplekse personligheder har også tydelige svagheder, og derfra kan vi lære, at ingen er perfekte. Vi vil komme til at begå fejl i livet, og derfor skal vi være ærlige om vores egne svagheder og begrænsninger over for os selv, så vi kan udvikle os.

Det er særligt vigtigt, fordi vi alle har roller og ansvar i den moderne verden. Her skal vi kunne bidrage på hver vores måde, og netop det, vi kan bidrage med, er ligesom maskuliniteten foranderlig og i konstant udvikling.

Relaterede Indlæg

Giv din partner en Valentinsdag hun aldrig glemmer 🧡

Giv din partner en Valentinsdag hun aldrig glemmer 🧡

Hvad er en penis forlængelse og hvilken type er bedst?

Hvad er en penis forlængelse og hvilken type er bedst?

Julegaveønsker: Mærkevarer tøj til mænd

Julegaveønsker: Mærkevarer tøj til mænd

Mandegaver: 6 gode julegaveønsker

Mandegaver: 6 gode julegaveønsker

Nyeste Artikler

Nyhedsmail

Annonce

Følg med på Facebook!

Facebook Pagelike Widget

Er du vild med kvinder?

Vi elsker motorer!

Annonce

Gaming