
Hvad er terapi, og har jeg brug for det?
Annonce
Dette indhold er sponsoreret
Mental terapi, også kendt som psykoterapi, eller forskellige former for rådgivning, er en proces, hvor en fagperson, eksempelvis en psykomotorisk terapeut, hjælper en person med at dykke ned i sine tanker og følelser for bedre at kunne forstå og håndtere dem.
Der findes mange forskellige former for psykoterapi, hver med sine egne metoder. Nogle almindelige typer terapi omfatter kognitiv adfærdsterapi, som hjælper folk med at identificere og ændre negative tankemønstre, interpersonel terapi, som fokuserer på at forbedre relationer og psykoanalyse, som udforsker den rolle, som tidligere erfaringer spiller for udformningen af den nuværende adfærd. Beslutningen om at søge psykoterapi er en personlig beslutning, men der er ressourcer til rådighed til at hjælpe folk med at afgøre, om terapi måske er det rigtige for dem. Hvis du overvejer at starte i terapi, uanset årsag, så kan du finde ud af mere ved at læse med i denne artikel.
Hvor kan jeg starte i terapi?
For at kunne starte i terapi, uanset hvilken form for terapi der er tale om, skal du finde frem til en terapeut i dit nærområde, der kan hjælpe dig. Det kan du gøre på flere forskellige måder.
Du kan enten tale med din egen læge, som kan henvise dig til en terapeut inden for de ønskede områder, eller også kan du række ud til venner og familie, for at høre om der skulle være nogen af dem, der kender en god terapeut eller måske endda selv har benyttet sig af en.
Du kan også bruge internettet til at finde en terapeut. Du søger bare på den type terapeut, du ønsker at finde, samt navnet på din by, og så vil du kunne se en liste over alle terapeuter i dit nærområde. Så hvis du f.eks. bor i København, søger du bare på terapi i København og vælger en fra listen. Du kan f.eks. vælge PMTK (Psykomotoriske Terapeuter København).
Hvad koster terapi?
Udgifterne til terapi i Danmark varierer afhængigt af, hvilken type terapeut du går til. F.eks. har psykiatere og psykologer en tendens til at opkræve forholdsvis høje priser på omkring 1.000-1.200 kroner i timen.
Der findes dog muligheder for at gå i terapi uden at skulle betale fra egen lomme, men det kræver en speciel henvisning fra din læge, eller at du kommer ind i det offentlige psykiatriske system. Det kan også være en mulighed at snakke med ens forsikringsselskab, hvis man har en sundhedsforsikring, eller man er medlem af en privat sundhedsforsikring udenom det offentlige. Hvis de mener, at det er berettiget, så betaler de i mange tilfælde en stor del af udgifterne, hvis ikke dem alle sammen.
Annonce