Økologisk-, Biodynamisk- eller natur vin bliver mere og mere populært

Økologisk-, Biodynamisk- eller natur vin bliver mere og mere populært

De 3 vin typer økologisk-, biodynamisk- eller natur vin har fået en fast placering på vinreoler, i vinbarer og hos vinforhandlere verden over. De her vine som har miljømæssige fordele, har i det seneste år fået stort opbakning af forbrugere verden rundt. Forbruget er generelt steget en del, og på samtlige restauranter vil man finde et stort udvalg af saftige og spænende naturvine på vinkortet.

Det er nok en positiv udvikling at folk er blevet meget samvittighedsfulde vin nydere, der foretrækker vinen som også tager hensyn til miljøet. Det er heldigvis utroligt nemt at finde vine, der kan leve op til de krav som vi stiller som forbrugere.

Flere vinhuse inden for europæiske grænser, omstiller deres produktion til økologisk og biodynamisk, de har i dag meget større fokus på bæredygtige løsninger. I artiklen her vil vi komme lidt ind under de forskellige vintyper og hvad det indebærer.

Økologisk vin

Økologiske vine er det nye, bogstavelig talt. Begrebet har faktisk ikke eksisteret før år 2012. Betegnelsen dækker over vin, som er fremstillet udelukkende af økologisk dyrkede druer. Det vil sige at der er mere lempelige krav i forhold til hvordan vin behandles i produktionen og vinkælderen.

Økologisk vin er en mere miljøvenlig dyrkningsform end den traditionelle måde at producere vin på, denne vin bliver nemlig dyrket uden kunstgødning eller sprøjtemidler, med pesticider mod ukrudt og insekter. I stedet bruger man insekternes naturlige fjender for at bekæmpe dem med og ukrudt holdes nede med naturlige metoder. Den såkaldte væske der kaldes bordeauxvæske, som er et beskyttelsesmiddel for planter, der er fremstillet af kobber, kalk og vand, hvilket stadig er tilladt.

I økologisk vinproduktion må der anvendes 30 af de 55 tilsætningsstoffer fra den konventionelle vindyrkning i den vin, som bliver solgt som økologisk. Der er dog ofte færre tilsætningsstoffer i end de 30, da de fleste vinproduktioner har fundet andre måder, som ikke omfatter brugen af kemi, til for eksempel at stabilisere vinens vinsyreindhold, korrigere alkoholindholdet og filtrere samt klare vinen på. Det betyder at man får færre tilsætningsstoffer og med druer som at dyrket under mere naturlige forhold. Men de økologiske vine er altså ikke helt fri for tilsætningsstoffer, selvom vinen har den officielle EU-certificering for økologi.

Biodynamisk vin

Biodynamisk vindyrkning tager skridtet videre fra økologisk vinbrug. Men hvor økologisk vindyrkning handler om hvad man ikke må gøre på vinmarken, som for eksempel kunstgødning og kemisk sprøjtegift, så handler det altså mere om, hvad man gør.

Biodynamisk dyrkning af vin er blevet meget mere udbredt end før i tiden, den bygger på principper fra den østrigske filosof, Rudolf Steiner som han fastlagde for dyrkning af jord og afgrøder tilbage i 1920’erne. Ved denne type vindyrkning bliver der taget hensyn til alle de påvirkninger som jord og planter får indvirkning af, det vil sige de planter og stoffer der er i jorden. Vinbonden tilrettelægger sit arbejde efter en astronomisk kalender der tager højde for solens, stjernernes, planternes og månens rytme.

Natur vin

Der er ikke en officiel definition på, hvad en natur vin er, eller noget centralt vedtaget regelsæt for, hvordan den skal produceres. Den korte definition er at naturvinen er vildgæret druesaft, hvor man prøver at blande at så lidt i som overhovedet muligt i naturens gang.

Derfor er naturvinen i den forstand også den mest naturlige form for vin, der findes. Her tilføres der ingen tilsætningsstoffer til produktion. I nogle tilfælde vil der være tilført en smule svovl for at stabilisere vinen under tapningen, men det er mere en undtagelse end en regel. Men det medfører også at natur vin har en kortere holdbarhed en andre typer vin. Men naturvinen er behandlet naturligt og med så lidt maskinel indblanding som muligt. Natur vin er altså dyrkning uden brug af kunstgødning, pesticider og høsten foregår med håndkraft, så det vil sige uden brug af maskiner. Her er alt vin man køber, fra om hældning til håndtering i vinkælderen gjort manuelt. Smagsoplevelsen er lidt forskellig i forhold til alle de andre typer af vin.

Kommenter

Relaterede Indlæg

Hvor mange mAh skal en powerbank have?

Hvor mange mAh skal en powerbank have?

Hvordan virker en powerbank med solceller?

Hvordan virker en powerbank med solceller?

Hvad bruger man en kantklipper til?

Hvad bruger man en kantklipper til?

Hvor lang tid kan en powerbank holde?

Hvor lang tid kan en powerbank holde?

Nyeste Artikler

Nyhedsmail

Annonce

Følg med på Facebook!

Facebook Pagelike Widget

Er du vild med kvinder?

Vi elsker motorer!

Annonce

Gaming