Ringenes Herre – et magisk univers

Ringenes Herre – et magisk univers

Ringenes Herre er et fantastisk og fascinerende eventyrs univers, og er også utroligt populær efterhånden. Mere end hundrede millioner mennesker har læst J.R.R Tolkiens bogtrilogi. Ringenes Herre der udkom for omkring 60 år siden. Men filmatiseringen af trilogien har opnået endnu større succes, med Peter Jackson som instruktør. I dag har de fleste en ide omkring hvordan elvere, trolde, orker og hobbitter ser ud. Men hvordan appellerer denne fortælling til så mange mennesker? Det tilbyder nemlig en flugt fra hverdagens mange strabadser.

Det kan dog med sikkerheds siges at både bøgerne og filmene er i hver deres kategori de bedst sælgende i verden. Artiklen her vil dække lidt over historien omkring Ringenes Herre.

Hvornår udkom de første værker?

”Ringenes Herre” udkom i 1954-55 på et engelsk forlag ”George Allen & Unwin. Bøgerne havde været undervejs i 12 år, inden udgivelse. I 1937 havde J.R.R Tolkien allerede udgivet Hobbitten og efterhånden modtog forlaget så mange henvendelser fra fans, at Tolkien blev bedt om at skrive mere om hobbitterne i denne verden.

Til at starte med var Stanley Unwin usikker på ”Hobitten eller ud og hjem igen” og før hans beslutning om at udgive den, bad han sin søn på elleve år at læse den igennem. Sønnen roste bogen og sagde historien appellerer til alle børn mellem 5 og 9 år.

Tolkien ville selv gerne udgive Ringenes Herre som en bog, men der var dog alt for mange sider til at det praktisk talt kunne lade sig gøre, derfor forslog forlaget at splitte fortællingen op i tre bøger som hed: Eventyret om Ringen, De to tårne og året efter udkom Kongen vender tilbage. Men de omtales alle tre sammensat som ”Ringenes Herre”.

I 1966 udkom bøgerne på dansk, efter et stort antal af unge studerende i USA var begyndt at tage værket til sig og her blev den største store popularitetsbølge sat i gang.

I 1977, efter Tolkiens død, udgav hans søn Christopher Tolkien ”Quenta Silmarilion” som er en samling af alle farens efterladte skrifter om den verden, Ringens Herre foregår i.

Hvem var J.R.R Tolkien?

John Ronald Reuel Tolkien, var en professor på Oxford i ordengelsk, da han skrev Ringenes Herre. Han blev født i Sydafrika, men flyttede tre år senere til England med sin mor. Han mistede begge sine forældre i en meget tidlig alder. Under 1 verdenskrig blev J.R.R Tolkien indkaldt og deltog i krigen som løjtnant. Krigens gru og soldaternes mod gjorde et stort indtryk på ham. Tolkien var en sprogforsker, men gjorde sig meget i gamle myter, særligt fra den nordiske, walisiske, skotske og irske kultur. Han var selv en katolik, men det var mytologien der interesserede ham, og ideen med Ringenes Herre var skabe en engelsk mytologi der svarede til nordeuropæiske lande.

Hvad handler Ringenes Herre om?

Ringenes Herre forhandler sig i en verden, der kaldes Midgård, hvor menneskerne, elverne, dværgene og hobbitterne lever i hver deres rige. Historien omhandler en meget magtfuld magisk ring, der er blevet smedet af en ond fyrst Sauron, som regerer over Mordor som ligger i det sydlige Midgård. Sauron havde mistet ringen for århundreder siden, men eftersøger nu denne ring, da han vil have alt magten og overtage alle Midgårds lande.

Ringen befinder sig dog nu hos Hobbitten Frodo Sækker, der bor i et mere fredeligt område op nord. Han fik den sin onkel Bilbo, der tilfældigvis er kommet i besiddelse af ringen, det er en historie som bliver fortalt i bogen ”Hobbitten”

Selvom Sauron er svækket uden sin magtfulde ring, så er han stadig mørkets hersker og en frygtelig krigsherre, han er allerede begyndt at sende sine grusomme tropper ud som er orker. Derfor samles de forskellige riger for at arbejde sammen mod Mordor. Her besluttes det at Frodo må opsøge stedet hvor ringen først blev smedet og tilintetgøre den. Det skal være hurtigst muligt inden Sauron for fingrene i ringen og vil få alt magten og en sejr.

Frodo tager på denne rejse med sin tjener Sam samt sine gode venner Merry og Pippin. De får hjælp af et broderskab som består af dværgen Gimli, elverprinsen Legolas, Troldmanden Gandalf og to mennesker Boromir og Aragorn. Broderskabet bliver allerede splittet i slutningen af den første bog, og her ender det med at være Frodo og Sam alene på den farefulde rejse mod Mordor. De andre fra broderskabet tager til gengæld ud for at samle Midgårds folk i krigen mod Sauron, som er skæbnens time.

Hvad handler historien om det onde og det gode om?

Det kan være forskelligt hvordan man fortolker det onde i Ringenes Herre. Skal det onde forstås som en svaghed i mennesket? Eller skal det forstås som en kraft uden for mennesker, der bekæmper det gode. Boromir handler selv ondt for eksempel da han i ”Eventyret om Ringen” Forsøger at overmande Frodo og stjæle ringen. Er det fordi han selv er ond? Eller er det fordi han gerne vil have magten fra ringen, eller er han bare et uskyldigt offer for ondskaben, dikteret af Sauron? Man får ikke nogen klare svar. Men Hvordan handler vi moralsk rigtigt, når der ikke er noget håb forude og der ikke er nogen religiøs eller politiske retningslinjer til at fortælle, hvad der er rigtigt og forkert i de forskellige situationer?

Du kan se mere om den nye J.R.R Tolkiens serie, der udkommer i år via linket her: Første trailer til The Rings of Power

Kommenter

Relaterede Indlæg

Weekend babe: frække Susanna Schoen

Weekend babe: frække Susanna Schoen

Bedste anal sexlegetøj fra Sinful

Bedste anal sexlegetøj fra Sinful

Fræk insta babe: Lucia Bassano

Fræk insta babe: Lucia Bassano

Far jokes du med garanti ikke vil gå glip af!

Far jokes du med garanti ikke vil gå glip af!

Nyeste Artikler

Nyhedsmail

Følg med på Facebook!

Facebook Pagelike Widget

Er du vild med kvinder?

Vi elsker motorer!

Seneste produkttests